המושג משמורת משותפת מהווה נדבך מרכזי בחלק ניכר מתיקי הגירושין בישראל.
הוא מתאר הסדר חלוקת זמן שוויוני של ילדים עם הוריהם הגרושים או הפרודים.
הערכאות המשפטיות האמונות על ניהול תיקי גירושין, קרי בתי הדין הרבניים או בתי המשפט לענייני משפחה, מאמצים לא אחת לחיקם אלטרנטיבה זו, שכן היא מהווה בחלק לא מבוטל מן המקרים אופציה מיטבית עבור הילדים, המאפשרת לשני ההורים להיות מעורבים בחייהם ולקחת חלק פעיל בגידולם.
קראו גם: גירושין בהסכמה
ברוב המכריע של מקרי הגירושין בהם מעורבים ילדים, החזקה בהם עוברת לידיה של האם, בעוד האב זכאי לראות ילדיו מכורח הסכמי ראיה על בסיס סיכום שנקבע מראש.
עם זאת, קיימת אלטרנטיבה נוספת על בסיס משמורת משותפת, קרי הסכם המגדיר חלוקה שוויונית בין שני ההורים הנושאים יחד באחריות לגידולם, על כל המשתמע מכך. הסכם זה הינו בעל השלכות רחבות היקף, החל מזמני שהות שוויוניים בין ההורים ועד להשפעה ישירה על גובה דמי המזונות אותם נדרש לשלם האב בהתאם לדין העברי (אם בכלל).
משמורת משותפת – הסוד הוא בשיתוף פעולה
על מנת לנקוט במשמורת משותפת, נדרשת תחילה בחינה מצד בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני כי שני ההורים מסוגלים לנהל קשר הדדי הדורש מהם לגלות שיתוף פעולה למען רווחת ילדיהם.
רק בהנחה ובית המשפט ראה לנכון כי אכן שני ההורים עומדים בקריטריונים הדרושים, הוא יפסוק לטובת הליך זה. מאידך, במידה והמחלוקת בין ההורים אינה ניתנת לגישור, סביר להניח כי אופציית המשמורת הרגילה, לפיה הילדים ישהו בחזקת האם (בעוד האב יוכל לבלות עם ילדיו על פי הסדרי ראייה מוגדרים מראש) היא זו שתזכה לתיעדוף על ידי בית המשפט.
ההמלצה הגורפת בהנחה ושני ההורים מעוניינים לסיים את הנישואין בצורה נאותה ומכבדת, אשר מציבה במרכז את טובתם של ילדיהם, היא לבחור באלטרנטיבה זו, שהינה האופטימלית עבור כלל הגורמים המעורבים.
על מנת לנסח את הסכם המשמורת המשותפת בצורה המיטבית, תוך הקפדה על כלל הסעיפים ושמירה ככל הניתן על זכויותיכם, מומלץ להיוועץ מראש עם עורך דין הבקיא בענייני משפחה וגירושין, כך שיוכל ללוות אתכם לאורך ההליך המשפטי עד לשביעות רצונכם המלאה.