כיצד מגדירים ידועים בציבור, משק בית משותף
ידועים בציבור ומשק בית משותף

ידועים בציבור ומשק בית משותף

המונח המשפטי "ידועים בציבור" הוא מונח אשר מבטא את ההכרה בקשר הזוגי של בני זוג שאינם רשומים כנשואים. ההגדרה של מונח משפטי זה היא עמומה ואין לה בחוק הגדרה ברורה וחד משמעית והיא פרי התפתחות של הפסיקה בישראל. ככל לידועים בציבור יש כמה אופנים והם שונים האחד מהשני.
בני זוג אשר מעוניינים להיות מוכרים כידועים בציבור יכולים להירשם בביטוח הלאומי כידועים בציבור, או לחילופין לחתום על תצהיר בו יצהירו על זוגיותם או לחתום על הסכם ממוני שיאושר בבית משפט. בנוסף, כיום ישנם ארגונים אזרחיים אשר מנפיקים תעודה המעידה על ברית הזוגיות של בני הזוג, אשר יכולה לשמש כראיה לכך שבני הזוג הם ידועים בציבור.

קראו גם על הסכם ממון

עם זאת, גם במקרים בהם בני הזוג לא פועלים באחת מהדרכים שתוארו לעיל, ישנם תנאים מהותיים אשר יכולים ללמד כי בני הזוג הם ידועים בציבור.
תנאים אלה מתייחסים לנסיבות החיים של אותו הזוג.
ראשית, יש לבחון האם בני הזוג מקיימים ביניהם קשר זוגי מחייב. קשר זה לא חייב להיות קשר ממושך אלא די בבחינת אופיו המחייב.
תנאי נוסף הוא בחינת הסממנים לקיום חיי זוגיות.
משמעותו של תנאי זה היא בחינה האם מעגלי החברה הקרובים לבני הזוג, כלומר המשפחה והחברים, מכירים את בני הזוג כמי שמבלים את זמנם ביחד.

לאחר שהוכרו בני הזוג כידועים בציבור, עולה לעיתים קרובות השאלה לאופן השיתוף, אם לזוגות נשואים כתד משה וישראל השיתוף הוא אוטומטי מרגע הנישואין, הרי שידועים בציבור צריכים לעבור מבחנים בכדי שיוכרו כשותפים מלאים ובצבירת הזכויות במשך שנות הזוגויות.

קראו בהרחבה על הסכם ידועים בציבור

תנאי מרכזי נוסף הוא ניהול של משק בית משותף. הכוונה היא לבחינה האם בני הזוג מקיימים חיי שיתוף זוגיים הנוגעים לצרכי היום יום שלהם. בעבר הייתה דרישה לבחינה האם בני הזוג חיים תחת קורת גג אחת, אולם כיום אין מדובר בתנאי חובה.
עם זאת, יש לבחון האם משק הבית משותף מבחינת מזון, לינה, קורת גג, לבוש, בנקים, חשבונות, התנהלות משותפת וכיוצא באלה.
יש להדגיש כי אין משמעותו של תנאי זה בחינה האם מדובר ביחסי שיתוף כלכליים שוויוניים. כלומר, אין צורך ששני בני הזוג יתרמו תרומה שווה למשק הבית, אלא הדגש הוא על אופן הניהול המשותף.
כמו כן, לא תמיד יש צורך גם בשיתוף זכויות קנייניות בנכסים השונים של בני הזוג כדי להוכיח קיומו של משק בית משותף אלא כל מקרה לגופו של עניין.

ולכן, עת אתם מתכוננים לנהל משק בית עם בן הזוג שלכם ובוחרים שלא לאגד הזוגיות שלכם בברית נישואין פורמלית, חשוב לשים דגש על הרצונות שלכם ביחס לשיתוף וליחס לחיים הכלכלים ביניכם במשך השנים או בעת פרידה חלילה.
זוגות רבים כיום עושים הסכמי ממון המסדירים את יחסי השיתוף ביניהם חלילה בעת פרידה.

מאמרים נוספים

צרו קשר

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

עורך דין גירושין במרכז

עו"ד יניב בוקר
דילוג לתוכן